Колко камери трябва да има ПВЦ дограмата за по-добра топлоизолация?

Вътрешният профил на ПВЦ дограмата се състои от множество кухини, наречени профилни камери, които не следва да се бъркат с камерите на двойните стъклопакети. Тези камери са разположени по цялата дължина на профила и могат да бъдат напълнени с въздух или усилващ материал. Съществуват различни типове профилни камери, включително  5, 6 и дори 8-камерни конструкции. Производителите често показват вътрешната част на профила, за да демонстрират конструктивните характеристики на камерите.

broy-kameri-na-PVC-dograma

Профилните камери в ПВЦ дограмата са направени с цел да подобрят енергийната ефективност на прозорците и да осигурят по-добра топлоизолация. Въздушните или усилващи материали, които са запълнени в камерите, действат като изолатор, който не позволява на топлината да избягва от вътрешната страна на помещението. Така се намалява загубата на топлината през прозореца и се поддържа по-стабилна вътрешна температура. В допълнение, камерите могат да имат и други функции, като например звукоизолация, защита от влага и удароустойчивост.

Звукоизолация и укрепване.

Допълнително, камерите в профилите за дограма се използват не само за топлоизолация, но и за звукоизолация и укрепване на конструкцията на профила. Камерите допринасят за по-голяма стабилност и здравина на профилите, което може да бъде особено важно за прозорци с големи размери. Освен това, камерите могат да действат като бариера за влага и помагат за предотвратяване на кондензация вътре в профила.

С увеличаване на броя на камерите в профилите се повишават топлоизолационните им характеристики. Петкамерните профили могат да бъдат достатъчни за прозорци, които гледат към южната страна на тих вътрешен двор, където няма много шум и температурите не са много ниски. Но за прозорци, които гледат към северната страна или към шумни улици, 6-8 камерните профили биха били по-подходящи, тъй като ще осигурят по-добра топлоизолация и ще намалят шума, проникващ от външната среда.

Броят на камерите в ПВЦ дограмата е свързан с топлоизолационните характеристики

Броят на камерите в ПВЦ дограмата е свързан с топлоизолационните характеристики на профила, но не е пряко свързан с дебелината на стъклопакета. Дебелината на стъклопакета също е важен фактор за топлоизолацията, като по-дебелият стъклопакет предлага по-добра топлоизолация. Обаче, има определен диапазон от дебелини на стъклопакета, които могат да бъдат монтирани в даден ПВЦ профил, в зависимост от размерите и конструкцията на профила.

Все пак, общо казано, по-голям брой камери обикновено означава по-добри топлоизолационни характеристики на ПВЦ профила, което може да допринесе за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Така че, при избора на ПВЦ дограма е важно да се имат предвид както броя на камерите, така и дебелината на стъклопакета.

Армировката в ПВЦ дограмата

Армировката в ПВЦ дограмата е метална вложка, която се поставя в профилите и им придава допълнителна здравина и устойчивост. Тя не влияе на броя на камерите в ПВЦ дограмата, които са определени от дизайна на самия профил. Въпреки това, армировката може да повлияе на коефициента на топлоизолация на дограмата, като в някои случаи може да намали топлоизолационните характеристики на профила. Поради тази причина, производителите на ПВЦ дограма обикновено използват специални материали, които намаляват топлинната проводимост на армировката и така подобряват топлоизолацията на дограмата.