Простият, но функционален дизайн на вертикалните щори е основната причина за тяхната популярност. Такива завеси се състоят от корниз, контролен механизъм и надлъжни ламели, свързани помежду си с верига. Вертикалните щори перфектно предпазват от слънцето, запазват оригиналната си форма, лесно се регулират. И плюс към всичко – те са представени в голямо разнообразие от нюанси, така че определено ще се впишат във вашия интериор.

vertikali-shtori

Удължете живота на вертикални щори, изработени от плат, способни на правилна грижа. Важно е своевременно да почиствате ламелите от прах и мръсотия, като използвате безопасни домакински химикали. Механизмът изисква специално внимание: ще говорим за неговото поддържане по-подробно.

Правила за грижа за щори с ръчно управление

По време на работа, ротационният плъзгащ механизъм се поддава на редовни натоварвания и освен това е подложен на замърсяване не по-малко от ламелите на платните щори. Следователно, първият и най-важен етап е редовното му почистване от прах и малки отломки, които могат да попаднат върху външни елементи. Използвайте мека кърпа или четка с дълъг разрес за това. Избършете механизма възможно най-внимателно, за да избегнете случайни повреди на неговите части.

vertikali-shtori 01

Запомнете: в никакъв случай ротационният плъзгащ механизъм на платните щори не трябва да се мие с вода. Това може да доведе до ръжда на елементите му, както и до повреда на механизма като цяло.

Вторият, не по-малко важен етап е смазването на подвижните части на механизма . Процедурата ще помогне да се избегнат:

  • Стискане и други неприятни звуци по време на регулирането на ламелите;
  • Клинове, проблеми с отварянето;
  • Неизправност на механизма или неговите отделни елементи.

Не използвайте стандартно масло за смазване: то превръща мръсотията и праха в абразив, което увеличава риска от неизправности. Подходящи са продукти на основата на силикон : те са лесни за нанасяне (често под формата на спрейове), те се продават във всеки магазин за хардуер.

Механизмът на платните вертикални щори в повечето случаи се придружава от инструкции на производителя. Той съдържа основните препоръки за грижа за механизма . Запознайте се с тях, преди да извършите определени процедури.

Поддръжка на механизми за електрически щори

Автоматизацията е най- удобният начин за контрол на завесите . С негова помощ не е необходимо да полагате физически усилия, за да промените позицията на ламелите: просто натиснете бутона на дистанционното управление. Комплектът за автоматизация се състои от електрическо задвижване, приемник, захранващи и контролни елементи (дистанционно управление или бутони). Стандартният му експлоатационен живот е поне 5-8 години редовна употреба.

Електрическото задвижване е чувствително към влага , проникване на чужди предмети и отломки в механизма. Ето защо, внимавайте за внимателната му работа. Характеристиките на сервизната автоматизация зависят от нейния модел и се посочват като правило в придружаващата документация.

vertikali-shtori 02

Веднъж за определен период (1-2 години) е необходимо да се извърши професионално следпродажбено обслужване на електрическото задвижване с вертикални щори. Това ще помогне да се предотвратят повреди или да се открият рано.

Какво включва услугата :

  • Пълна диагностика на автоматизацията;
  • Отстраняване на неизправности;
  • Почистване и смазване на необходимите части на механизма.