❄️🌡? Как да направим реглаж на прозорците вкъщи?

Като всеки механичен продукт, така и ПВЦ прозорците изискват грижи, профилактика и, разбира се, регулиране. Ето защо е необходимо своевременно и систематично да се извършва сервизна поддръжка, независимо от откриването на видими дефекти. Препоръчваме преди зимните месеци веднъж годишно да направите профилактика на вашата дограма.Разбира се това може да направите и сами. Достатъчно е да имате необходимите инструменти и да знаете местоположението и разположението на основните блокове за настройка.

Правилно регулиране на пвц прозорци

Реглажа основно включва притискане на крилото към касата, за да се предотврати навлизането на въздух в апартамента или къщата. За да проверите дали е необходима настройка, запалка (свещ) се поставя пред затворен прозорец. Ако огънят изгасне или се колебае, това означава, че има течение, няма да минете без реглаж на прозорци!

След като отворите крилото на прозореца, ще видите три ексцентрика в края му, които регулират прилягането на крилото към касата на прозореца. Първоначално са настроени на средно положение. В зависимост от дизайна на  прозореца ще ви трябва:

 • шестограм 4 мм;
 • винтоверт;
 • отвертки;
 • клещи.
Регулиране на ПВЦ прозорци и врати

Тази процедура обикновено се извършва два пъти годишно: през пролетта и есента. През есента те укрепват прилягането на крилата на прозореца, за да задържат топлината в къщата, а през пролетта, напротив, ги разхлабват малко за въздушен поток и подобрена вентилация. Освен това, в спокойно положение, износването на фитингите и гумените уплътнения се намалява и периодът на работа на механизмите се увеличава.Укрепването на прилягането на прозореца към рамката се извършва чрез завъртане на ексцентриците на 2-3 mm наляво. Да се ​​отслаби, съответно, надясно.

Как и кога да регулирате пвц прозорец?

Най-добре е да регулирате прозореца през зимата, така че ще бъде по-лесно да откриете и отстраните проблемите. Не всички модели имат функция, която осигурява регулиране на прозореца при смяна на сезона. Следователно, ако има вдлъбнатина за шестограм на конструкцията на прозореца, тогава е възможно да се регулира прозорецът. За да направите това, трябва да повдигнете ролката с шестограм, като регулирате състоянието на скобата. Първоначално, като завъртите дръжката в различни посоки, определете посоката на въртене. След като върнете ролката обратно. Тези действия трябва да се извършват с всички ролки на конструкцията. Тирето на ролката трябва да гледа вътре в стаята.

Можете да използвате машинно масло, за да регулирате дръжката, ако не се върти добре.

За да регулирате прозорците за лятото, трябва да разхлабите уплътнението, тъй като няма нужда да се затопляте. Таблото ще гледа от стаята към улицата.

Правила за регулиране на пантите на прозорците

Достъпът на чист въздух до апартамента е възможен, когато щорите са настроени на вентилационен режим. Когато регулирате празнината за вентилация на прозореца, е необходимо да регулирате натискането на пантите

pvc

Важно е да се определи къде студеният въздух влиза в къщата. Ако духа близо до долната панта, трябва да махнете капачката, да отворите крилото на прозореца до желания режим, тъй като в затворено положение на прозореца е невъзможно да натиснете винта. Затягаме горния контур с шестоъгълник.

Ако дръжката се клати, завъртете защитната плоча, като освободите винтовете, които затягаме с отвертка. Ако дръжката работи трудно, тогава е по-добре да смажете всички фитинги с машинно масло.

Основните начини за регулиране на пвц прозорци:

 • Регулирането в хоризонталната равнина се извършва при отворен прозорец с шестограм, което дава възможност за едновременно регулиране на долните и горните панти.
 • Регулирането във вертикалната равнина се извършва от долната панта, за това е необходимо да наклоните капачката на пантата и да регулирате степента на натиск с шестограм.
 • Регулирането на плътността на притискане на крилото към рамката на прозореца се извършва по целия периметър на рамката на прозореца с помощта на ексцентрици.
 • Долната панта се регулира като се свали капачката и се завърти болта на 90 градуса.
 • Регулиране на горната и долната панта. Регулирането на горната панта се използва за клапи. Необходимо е да отворите прозореца за вентилация, като го държите допълнително, което ще даде достъп до шестограм, който отговаря за регулирането на плътността на натискане на горното крило.

В нашата статия се опитахме да разгледаме всички видове реглажи за пвц прозорци. Основните проблеми, които се елиминират чрез регулиране на фитингите:

 • Духа от прозореца. Причината за течението може да е, че крилото на прозореца не е плътно притиснато към гуменото уплътнение. Това може да се елиминира чрез притискане на крилото към рамката.
 • Счупена дръжка на прозорец. Възможно е да се отстрани това чрез регулиране, за което е необходимо да завъртите пластината в основата на дръжката перпендикулярно и да затегнете винтовете с отвертка.
 • Дръжката се върти зле. С помощта на четка смажете всички движещи механизми на дръжката и нейните панти с машинно масло.
 • Долната част на крилото докосва рамката на прозореца, което го кара да провисне. За да направите това, се извършва вертикална или хоризонтална настройка, за да се елиминира провисването на крилото.
 • Докосване на касата със средното крило. Това може да се елиминира чрез използване както на хоризонтални, така и на вертикални регулатори за преместване на крилото в правилната посока.
 • Необходимостта от пълна подмяна на дръжката. За да направите това, отстранете декоративната облицовка, като я издърпате към себе си и я завъртите на 90 градуса, като по този начин освободите достъп до монтажните винтове. Развийте винтовете и свалете дръжката. Възможно е да инсталирате нова дръжка, като извършите подобни операции в обратен ред.

На пръв поглед регулирането на крилото на прозореца и методите за отстраняване на неизправности, които описахме, са много прости. Струва си да се отбележи, че преди да продължите с реглажа, е необходимо да се запознаете подробно със спецификата и принципите на работата по инсталиране и настройка. Но ако се съмнявате, че можете да се справите сами, тогава е по-добре да потърсите помощ от професионалисти в тази област. Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне.

Трябва да се добави, че можете да избегнете всички тези проблеми, ако поверите монтажа на прозорците на професионалисти, а самите прозорци трябва да са на известни и изпитани във времето марки. Като  Trocal и Schuco . Свържете се с нашата фирма за качествена дограма, с качествено обслужване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
obrastane-na-prozorci
Обръщане на прозорци
montazh-na-dograma
Монтаж на дограма
securiti-obkov
Секюрити обков
bezplatno-izvozvane
Услуги сервиз
remont-pvd-dograa
Ремонт на дограма
smyana-staklopaket
Подмяна на счупен стъклопакет